Vi vill börja med att gratulera alla er som varit investerade i fonden sedan starten för fem år sedan – era pengar har nu dubblerats i värde! NAV-kursen (institutionell andelsklass) var över 200 den 30 oktober och oavsett vilken andelsklass som ni äger så är nu fonden på ”all time high” vilket innebär att alla som har investerat i fonden ligger på plus.
Den här månadens förvaltarkommentar skrivs från ett hotellrum i Mumbai, Indien. Vi är här för att träffa företagsledningarna för några av landets största företag, inklusive representanter för de tre indiska bankerna vi äger i fonden. Men mer om det i nästa månadsbrev. När vi nu istället tittar tillbaka på oktobers händelser kan vi konstatera att fonden utvecklades 2,1 procent bättre än index, och generade 2,96 procent i absolutavkastning. Vi hade många aktier som gick bra den här månaden och allra bäst gick vår indiska bank Yes Bank som ökade med 66 procent. Även Siltronic och Magazine Luiza utvecklades väldigt bra med uppgångar på 24 respektive 23 procent. Svagare gick däremot Pagseguro och AAK som föll med 22 respektive 10 procent, den förra på grund av att huvudägaren minskade ned på sitt innehav och det senare på grund av en svagare rapport än väntat.
I ett större perspektiv är världsekonomin tvådelad just nu. Tillverkningsindustrin, framförallt verkstadsindustrin och produktionen av bilar, lastbilar, byggutrustning etcetera går dåligt. Det är ingen katastrof à la 2008, men det är en försvagning ned till mer normala nivåer och den kommer säkert pågå 6-12 månader till. Det här drabbar framförallt de europeiska ekonomierna där det finns många stora bil-, kemi- och stålföretag.
Å andra sidan mår konsumenten globalt sett mycket bra. Våra innehav L’Oréal och Estée Lauder till exempel rapporterade organiska försäljningsökningar på mellan 8-12 procent under senaste kvartalet, mycket drivet av kinesisk konsumtion Även i USA går många konsumentrelaterade företag starkt och deras otroliga teknikbolag växer så det knakar. Vårt innehav i Microsoft hade till exempel en organisk ökning av deras molntjänster Azure på otroliga 59 procent under senaste kvartalet.
Under månadens gång gjorde vi två byten. Vi sålde av special situations-aktien Siltronic (en producent av kiselskivor som levererar till kunder inom halvledarindustrin) och ersatte den med tre riktiga champions-aktier som också är verksamma inom halvledarindustrin, ASML, TSMC och NVIDIA. Det andra bytet vi gjorde var att vi sålde av special situations-aktien United Rentals (världens största uthyrare av byggrelaterad utrustning) och köpte Sterling Construction, ett byggbolag i Texas. Vi är redan upp 21 procent på vår position i Sterling och just den här investeringen är en av de roligare och enklare (peppar, peppar ta i trä) vi har gjort på länge. Du kan läsa mer om Sterling Construction och vår syn på halvledarindustrin på vår hemsida coeli.se/global.
Fondens positionering är i princip oförändrad från förra månaden. Vi har på marginalen en liten högre position mot halvledarindustrin än vad vi har haft tidigare.
Utveckling per andelsklass | 1 mån | i år | 3 år | Från start |
Coeli Global Selektiv – R SEK | 2,96% | 28,99% | 50,00% | 93,18% |
Jämförelseindex | 0,85% | 29,78% | 47,60% | 79,24% |
Andreas Brock är ansvarig förvaltare för Coeli Global Select och Coeli Global Small Cap Select har lång erfarenhet av både aktieanalys och förvaltning. Innan Andreas kom till Coeli ansvarade han för nordisk verkstadsanalys på Nordea. Dessförinnan arbetade han som kapitalförvaltare på Capital Group i London. Före sin tid i London, arbetade Andreas med företagsförvärv för ABB i Kina. Andreas var medlem i styrelsen för CFA Sweden 2015-2017.
Henrik Milton är tillsammans med Andreas Brock ansvarig förvaltare för Coeli Global Select och Coeli Global Small Cap Select. Henrik har lång erfarenhet av aktieanalys och portföljförvaltning. Han har tidigare bland annat arbetat som fondförvaltare på Capinordic Asset Management där han ansvarade för fonderna Global Opportunities och BRICA fram till och med år 2010.