Logga in
Juni var ytterligare en månad med positiv avkastning för globalfonden men för första gången på tre månader överträffade vi inte vårt jämförelseindex. Avkastningen för Coeli Global Selektiv under juni var 1,22 procent, vilket var 0,67 procent sämre än vårt jämförelseindex. Det vi gläds åt är att globalfonden i skrivande stund nu är uppe på positiv avkastning, mätt från årets början.
De branscher som gav ett positivt bidrag till avkastningen var halvledar-, bygg- och mjukvarubranschen. Mer specifikt var det följande fem bolag som gav det bästa bidraget till utvecklingen: Microsoft, SIKA, TSMC, Apple och ASML. Tuffare hade bolag inom betalnings-, kosmetiska- och vårdbranschen som gav ett negativt bidrag till avkastningen. De fem bolag som gav det sämsta bidraget till utvecklingen var Fiserv, HCA Healthcare, Global Payment, Estee Lauder och Bright Horizon Family Solution. Vi tror att dessa bolag kommer få en ”boost” i aktiekursen i takt med att effekterna av coronaviruset mattas av.
Under juni har vi fått bra arbetslöshetsstatistik från USA som visar på en återhämtning på arbetsmarknaden vilket har påverkat börserna positivt. Det är framförallt de sektorer som har blivit hårdast drabbat, detaljhandel, resebranschen och tillverkningsindustrin, som återhämtningen sker snabbast. Trots förbättringen är det många bolag som passar på att göra neddragningar i personalen för att minska de totala kostnaderna i bolaget. Ett exempel ifrån Sverige är AB Volvo som aviserar en minskning av antalet anställda med 4 100. Den här typen av neddragningar brukar aktiemarknaden reagera positivt på. En positiv påverkan på ekonomierna är att reserestriktionerna lättas i Europa. Detta är bra för hotellen, restaurangerna, handeln, flygbolagen, affärerna och betalningsbolagen. Som vi har skrivit tidigare så gör centralbankerna allt för att stimulera ekonomierna för att öka BNP-tillväxten så mycket som möjligt. Federal Reserves chef Jerome Powell har lovat att fed funds rate (reporäntan) ska vara nära noll ända fram till slutet av 2021.
Under juni månad gjorde vi en förändring i vår bankexponering i Indien. Vi sålde den mindre RBL Bank och köpte den större Kotak Mahindra Bank. Genom detta byte har vi uppgraderat kvalitén i vår bankexponering och vi bör erhålla en robust avkastning. Vi sålde också Stone som var ett av våra två brasilianska betalningsbolag. Coronakrisen har visat att Stone inte var av ypperlig kvalitet varför vi istället fokuserar våra resurser på våra andra betalningsbolag i fonden. Vi har köpt en ny ”special situation”-aktie som heter Bright Horizon Family Solution som är verksamma inom barnomsorg i USA, Storbritannien och Holland. Vi har skrivit inlägg på vår blogg om både Kotak Mahindra Bank och Bright Horizon Family Solution där ni hittar djupare information om våra nya bolag.
Under månaden har vi ökat fondens andel av ”Special Situations” något vilket gör att denna andel nu utgör 8 procent av fonden. Resterande del är investerade i våra ”Champions-bolag”. Vi fortsätter att optimera globalfonden för att erhålla en positiv avkastning för hela 2020.
Utveckling per andelsklass | 1 mån | i år | 3 år | Från start |
Coeli Global Selektiv – R SEK | 1,22% | -0,50% | 40,30% | 101,17% |
Jämförelseindex | 1,89% | -6,67% | 31,77% | 71,84% |
Andreas Brock är ansvarig förvaltare för Coeli Global Select och Coeli Global Small Cap Select har lång erfarenhet av både aktieanalys och förvaltning. Innan Andreas kom till Coeli ansvarade han för nordisk verkstadsanalys på Nordea. Dessförinnan arbetade han som kapitalförvaltare på Capital Group i London. Före sin tid i London, arbetade Andreas med företagsförvärv för ABB i Kina. Andreas var medlem i styrelsen för CFA Sweden 2015-2017.
Henrik Milton är tillsammans med Andreas Brock ansvarig förvaltare för Coeli Global Select och Coeli Global Small Cap Select. Henrik har lång erfarenhet av aktieanalys och portföljförvaltning. Han har tidigare bland annat arbetat som fondförvaltare på Capinordic Asset Management där han ansvarade för fonderna Global Opportunities och BRICA fram till och med år 2010.