Logga in
Det som hänt sedan bubblan är att energiomställningen, ur ett investeringsperspektiv, har rört sig från en vilja att bekämpa klimatförändringar till en fråga om energisäkerhet och säkerhet i försörjningskedjorna. Denna andra fas i omställningen är betydligt mer potent med kraftigt ökande investeringar. Den långsiktiga strukturella tillväxten för förnybar energi och avkarbonisering är i min mening i princip garanterad. Det senaste året har regeringar i hela västvärdlen tagit kraftfulla steg, framförallt i form av lagstiftningsåtgärder som Inflation Reduction Act (IRA) i USA och Net Zero Industrial Act (NZIA) i Europa; båda grundade i oron för omfattande beroende av länder som Ryssland och Kina.
Trots att de fundamentala förutsättningarna för förnybara bolag drastiskt förbättrats, presterar aktierna ännu inte särskilt bra. Ett antal orosmoln, såsom högt ränteläge, har tyngt sektorn på senare tid men troligtvis börjar vi se en ljusning där investeringar i förnybara bolag kan generera överavkastning relativt marknaden inte bara på lång utan även på meddellång och kort sikt.
På medellång sikt är det rimligt att anta en förbättring när inflationen normaliseras och räntorna sjunker. Detta leder till ökade värderingar av långsiktiga tillgångar, vilka utgör en betydande del av de förnybara energiaktierna.
Dessutom görs det framsteg inom NZIA, den europeiska versionen av IRA. Tyskland förbereder sig på att tillkännage en rad lagstiftningsåtgärder, däribland införandet av en ”tysk IRA”. Detta innebär bl.a. en klassificering av förnybara energikällor som ”tillgångar av nationellt och strategiskt intresse”; en avgörande beteckning som effektivt skyddar utvecklare av förnybar energi från rättsliga utmaningar från kommuner eller hushåll, som hänvisar till exempelvis vindparker som är för nära bostadsområden eller hotar vissa fågelarter. Denna förändring är avgörande för att eliminera förseningar i utvecklingen av förnybar energi och förväntas frigöra betydande investeringar inom området. Goldman Sachs förutspår en potential på upp till 250 miljarder euro enbart i Tyskland. Många europeiska länder lär följa Tysklands exempel vilket får en del att tro att den europeiska IRA kommer mobilisera större investeringar än den ameriskanska versionen.
Det finns dessutom några betydelsefulla utvecklingar som förtjänar uppmärksamhet på kort sikt. För det första underpresterade amerikanska förnybara aktier betydligt i april, då investerare var oroliga för att IRA skulle bli negativt påverkad av utkomsten av USA:s skuldtaksförhandlingar. Lyckligtvis inträffade inte detta och skuldtaket har nyligen lyfts. För det andra släpps för närvarande specifika detaljer om subsidier från IRA, vilket innebär att pengar kommer att börja riktas till projekt och utrustning till förmån för de involverade företagen.
Sammanfattningsvis; medan min optimism initialt kretsade enbart kring de långsiktiga investeringsmöjligheterna inom förnybar energi, blir jag allt mer optimistisk kring dessa även på meddelång och kort sikt.
Artikeln publicerades först i Omni Ekonomi.