Deppiga konsumenter och bistra utsikter. Det hör och ser vi gott om nu för tiden. Stundande lågkonjunktur är inte längre ett resonerande, utan snarare ett konstaterande. Faktum är dock att vi upplevt kriser många gånger förut, och att de historiskt sett alltid tycks gå över. Efter regn kommer trots allt solsken, även om det inte alltid är just nästkommande dag. Jag vill våga tro att inom ett eller två år så är vi förbi även denna kris. När dimman väl lättar brukar vi också se vilka som varit bäst rustade för tuffare utmaningar – kvar blir vinnarna.
Min bästa gissning är att det finns tre kategorier som kommer utmärka sig i dessa tider: personer och företag med hög omställningskraft, investerarna som vågar hålla ett långsiktigt perspektiv och fortsätta investera. För bolag handlar det om att lyckas skapa innovation och lösa problem som rider på de stora megatrenderna som hållbarhet, digitalisering, tech och hälsa.
Hållbarhet är inte längre en fråga som bara tas upp i förbifarten på styrelsemötet, utan något som blivit alltmer affärskritiskt för de flesta bolag. Både privatpersoner, stater och investerare ställer allt högre krav på bolag att implementera en vettig hållbarhetsstrategi, en fantastisk utveckling för såväl samhälle som oss investerare.
”Miljöekonomin” är ett exempel som växer betydligt mycket snabbare än den generella ekonomin. Sett till de utmaningar vi alldeles uppenbart står inför, tror jag också takten kommer fortsätta öka, snarare än avta. Som investerare är detta särskilt intressant och något man vill vara exponerad mot, framför allt i en långsiktig förvaltningsportfölj.
Vågar man blicka bortom horisonten av oro kan man konstatera att tillfället att på riktigt våga vara långsiktig sällan varit bättre än just nu – när värderingar i många fall kommit ner och förhandlingsmöjligheterna som investerare kan ses som exceptionella. Visst blir det än viktigare att göra sin research och säkerställa att bolaget är friskt och kan bli en vinnare inom sitt segment, men lyckas man är uppsidan enorm.
Mycket. Vi på Coeli tillsammans med de stora, väletablerade investerarna som EQT, KKR och Blackstone har tydliga bets inom både hållbarhet och tech i portföljerna och har fortsatt investera aktivt under 2022, trots den beryktade investeringsparalysen.
Ett av flera bolag som vi har investerat i under 2022 – som uppfyller kraven på både hållbarhet, tech, och en av våra favoritstrategier ”Buy & Build” – heter Qflow Group och är en väldigt spännande aktör som verkar för ett smartare och mer hållbart samhälle. Bolaget leds bland annat av den erfarne vd:n Svante Hagman och är en utmanare på teknikkonsultmarknaden inom samhällsbyggnad, en bransch som till mångt och mycket är relativt oberoende av konjunkturen.
Qflow utgår ifrån idén om att samla marknadens bästa bolag i ett gemensamt nätverk för att på så sätt skapa bättre flow i projekt inom bygg- och anläggningssektorn. En väl positionerad utmanare i tiden och ett bolag att hålla koll på, både för investerare och framåtlutade konsulter som vill vara med och bygga en mer hållbar och smart framtid.
Krönikan publicerades först i Omni Ekonomi.
I snart 12 år har Kristin Gejrot arbetat med analys, investeringar, förvaltning, marknad och omvärldsanalys. Först i flera olika roller kopplat till analys och förvaltning på SEB för att sedan 2021 arbeta som analysansvarig för onoterat på Coeli.