Skriv ut

För den långsiktiga är investerarbeteendet minst lika viktigt som graferna

När vi läser kommunikationen från olika banker och media är fokus 100 procent på siffror, hur marknaden reagerar och vad som förutspås kommer ske. Det är naturligt att fokus hamnar där. Däremot är det få som pratar om något som faktiskt ofta är ännu viktigare för dig som investerare, nämligen hur investerarkollektivet agerar i situationer som dessa. Det som kallas investerarbeteende. Eftersom börsen styrs av hur alla investerare agerar är det viktigt att förstå varför de agerar som de gör. På så sätt kan du som är långsiktig istället dra nytta av det som händer istället för att följa ”flocken”. För att förtydliga, marknaden går inte bara ner på grund av coronavirus – den går ner för att investerarna är rädda för effekten av coronaviruset och därför säljer de aktier. Förenklat kan man säga att det alltså är säljandet i sig som får börsen att gå ner.

Vi är flockdjur och påverkas väldigt mycket av vad resten av vår omgivning kommunicerar vilket också tydligt syns i hur vi agerar på börsen. När media, stora banker och våra grannar börjar beskriva att börsen rasar tappar många perspektivet,  följer resten av marknaden och börjar sälja. Precis som bilden nedan illustrerar säljer man sina aktier av rädslan att förlora mer pengar. Problematiken är att rädslan ofta kommer så pass sent att börsen redan hunnit gå ner. Att sälja då är att realisera en förlust – ett konstaterande av att du faktiskt har förlorat pengar. Detta görs ofta utan tanken på vad den långsiktiga strategin var från början.


Källa: Vinnarbyrån / Winning Trading, http://revisorhelsingborg.se/tag/borscykel/

Istället för att följa resten av marknaden och basera investeringsbesluten på hur börsen rör sig kortsiktigt måste vi gå tillbaka till vad det faktiskt är vi ska göra på lång sikt. På så sätt drar vi nytta av alla som är kortsiktiga. Allt vi vanligtvis köper vill vi gärna köpa billigt och sen sälja dyrare. Av någon anledning har vi människor en förmåga att agera tvärtom när det rör sig om våra investeringar. Aktier verkar i jobbiga tider vara det enda vi vill köpa dyrt och sälja billigt.

Allt som beskrivs ovan samt att vi ska vara långsiktiga och hålla fast vid en strategi är något som vi har pratat om många gånger. Det är ofta mycket teoretiskt, men nu är vi i just den tiden i marknaden som gör att många tyvärr fattar beslut som förstör deras långsiktiga avkastning.

En genomsnittsinvesterare äger en aktiefond i cirka tre år (Dalbar 2015), vilket är en väldigt kort tid. Detta händer bland annat för att vi lockas av att köpa fonder som gått bra, när marknaden sedan går ner blir vi besvikna eller rädda och väljer då att sälja fonden. I värsta fall är denna tidsperiod så kort att vi säljer fonden till ett lägre pris än vi har köpt den för. Detta är kärnproblemet för många investerare; vi attraheras av det som gått bra historiskt och blir rädda för det som går dåligt. Egentligen vet de flesta som är långsiktiga sparare att man ska hålla fast vid sin strategi, speciellt i svåra tider. Orsaken till att vi säljer är att vårt beteende blir väldigt känslostyrt. Vi är så rädda för att förlora pengar (en förlust gör fem gånger så ont som du blir glad av en vinst) att vi glömmer bort att den riktiga förlusten är att inte vara med när marknaden går upp. Att stå kvar på perrongen är bland det värsta som kan ske för då minskar dina pengar i värde, i förhållande till resten av världen som växer.


Källa: Coeli

Hur bör du agera?

Det första viktiga steget är det vi alltid pratar om; vikten av att ha en väldiversifierad portfölj. Det skapar en portfölj som rör sig mindre än börsen men som fortsatt kan skapa en jämförbar avkastning över tid. Istället för att bara äga aktier kan en väldiversifierad portfölj till exempel innehålla bland annat direktinvesteringar i fastigheter och private equity tillsammans med aktier. Alla tillgångsslag har en hög förväntad avkastning (och hög risk) över tid men de rör sig olika – det är precis det som sker nu.

Samtalet om diversifiering blir lätt teoretiskt, speciellt när  det sker i en uppåtgående marknad som vi sett de senaste 10 åren. Det är dock i tider som dessa som beviset kommer och det blir tydligt att det faktiskt fungerar. De kunder som följt vår rekommendation att allokera tillgångarna enligt ovan portfölj med direktägande i fastigheter, private equity, marknadsneutrala strategier, obligationer och noterade aktier har haft en väsentligt lägre nedgång i den senaste tidens börsras. Börserna har (i skrivande stund) rasat närmare 35 procent från topp till botten samtidigt som en snittportfölj enligt vår modell har tappat mellan 8-12 procent. Detta trots att uppsidan över tid i många fall är jämförbar med börsens. Med flera tillgångsslag i portföljen skapas en jämnare hög avkastning, vilket innebär ett enormt värde när vi i nästa steg börjar räkna på den smått fantastiska ränta-på-ränta-effekten.

Nästa viktiga steg är att se till att inte gå i samma fälla som resten av marknaden. När alla andra säljer och är livrädda för att det kommer bli en tuff framtid är det läge att fundera på hur långsiktig du är. Är du långsiktig är det i dessa tider du ska börja köpa aktier, dock stegvis och inte allt på en gång. Det dags att börja använda pengarna man sparat i lågriskinvesteringar (räntefonder eller vissa hedgefonder) till att börja köpa aktiefonder. För varje 100 000 kr vi köper aktier får vi idag cirka 30 procent fler aktier för samma peng som för två veckor sedan. I en butik hade vi kallat detta för REA.


Källa: Coeli (S&P 500)

Det viktiga du ska ta med dig är att inte falla för att alla andra är rädda utan fundera på vad det egentligen är som händer och var du tror vi är om några år. Om du är långsiktig i dina investeringar, som de flesta av oss är, måste du också se marknaden långsiktigt. Bilden ovan är väldigt talande. För 80 år sedan var det världskrig. Börsen har dock gått upp, rejält, sedan dess. Det är just dessa ögonblick vi pratar om i efterhand som köplägen. Gör det rationella, ta ett kliv tillbaka och fundera över vilka beslut som faktiskt är rätt på lång sikt. Många bolag har överlevt världskrig, bubblor och finanskriser. Om vi får en möjlighet att köpa dessa bolag för en stor rabatt jämfört med historien bör vi försöka agera lika logiskt som när vi köper kvalitetsprodukter till REA-pris.


Källa: Coeli

Vårt råd till dig som är långsiktig och eftersträvar en högre avkastning är därför att dra nytta av vad flocken gör just nu. Istället för att sälja i panik bör du lugnt börja köpa in dig i aktiemarknaden. Antingen för pengar du inte investerat tidigare eller för pengar du avvarat i ränteförvaltning. Var dock försiktig. Köp inte för alla pengar på en gång utan sprid ut dina investeringstillfällen under en längre tid och köp för lite i taget. Fortsätter marknaden gå ner kommer du kunna köpa billigare och billigare och om marknaden istället vänder upp tar du del av uppgången från låga nivåer. För dig som redan är fullinvesterad vet du innerst inne att uttrycket som många tycker är uttjatat ”sitt still i båten” faktiskt oftast är det bästa du kan göra. Kom ihåg grafen som visar börsutvecklingen från 1920-talet.


Innan du gör något – ring din rådgivare. Det är precis detta vi är till för. Tänk på all den kunskap du byggt upp med oss när vi pratat och utbildat i hur du som investerare ska agera – det är nu den kunskapen är som viktigast!

Författare

Erik Bäckström
vVD Coeli Wealth Management

Prenumerera på Aktuellt från Coelis förvaltare