Skriv ut

För den långsiktiga är investerarbeteendet minst lika viktigt som graferna

När vi läser kommunikationen från olika banker och media är fokus 100 procent på siffror, hur marknaden reagerar och vad som förutspås kommer ske. Det är naturligt att fokus hamnar där. Däremot är det få som pratar om något som faktiskt ofta är ännu viktigare för dig som investerare, nämligen hur investerarkollektivet agerar i situationer som dessa. Det som kallas investerarbeteende. Eftersom börsen styrs av hur alla investerare agerar är det viktigt att förstå varför de agerar som de gör. På så sätt kan du som är långsiktig istället dra nytta av det som händer istället för att följa ”flocken”. För att förtydliga, marknaden går inte bara ner på grund av coronavirus – den går ner för att investerarna är rädda för effekten av coronaviruset och därför säljer de aktier. Förenklat kan man säga att det alltså är säljandet i sig som får börsen att gå ner.

Vi är flockdjur och påverkas väldigt mycket av vad resten av vår omgivning kommunicerar vilket också tydligt syns i hur vi agerar på börsen. När media, stora banker och våra grannar börjar beskriva att börsen rasar tappar många perspektivet,  följer resten av marknaden och börjar sälja. Precis som bilden nedan illustrerar säljer man sina aktier av rädslan att förlora mer pengar. Problematiken är att rädslan ofta kommer så pass sent att börsen redan hunnit gå ner. Att sälja då är att realisera en förlust – ett konstaterande av att du faktiskt har förlorat pengar. Detta görs ofta utan tanken på vad den långsiktiga strategin var från början.


Källa: Vinnarbyrån / Winning Trading, http://revisorhelsingborg.se/tag/borscykel/

Istället för att följa resten av marknaden och basera investeringsbesluten på hur börsen rör sig kortsiktigt måste vi gå tillbaka till vad det faktiskt är vi ska göra på lång sikt. På så sätt drar vi nytta av alla som är kortsiktiga. Allt vi vanligtvis köper vill vi gärna köpa billigt och sen sälja dyrare. Av någon anledning har vi människor en förmåga att agera tvärtom när det rör sig om våra investeringar. Aktier verkar i jobbiga tider vara det enda vi vill köpa dyrt och sälja billigt.

Allt som beskrivs ovan samt att vi ska vara långsiktiga och hålla fast vid en strategi är något som vi har pratat om många gånger. Det är ofta mycket teoretiskt, men nu är vi i just den tiden i marknaden som gör att många tyvärr fattar beslut som förstör deras långsiktiga avkastning.

En genomsnittsinvesterare äger en aktiefond i cirka tre år (Dalbar 2015), vilket är en väldigt kort tid. Detta händer bland annat för att vi lockas av att köpa fonder som gått bra, när marknaden sedan går ner blir vi besvikna eller rädda och väljer då att sälja fonden. I värsta fall är denna tidsperiod så kort att vi säljer fonden till ett lägre pris än vi har köpt den för. Detta är kärnproblemet för många investerare; vi attraheras av det som gått bra historiskt och blir rädda för det som går dåligt. Egentligen vet de flesta som är långsiktiga sparare att man ska hålla fast vid sin strategi, speciellt i svåra tider. Orsaken till att vi säljer är att vårt beteende blir väldigt känslostyrt. Vi är så rädda för att förlora pengar (en förlust gör fem gånger så ont som du blir glad av en vinst) att vi glömmer bort att den riktiga förlusten är att inte vara med när marknaden går upp. Att stå kvar på perrongen är bland det värsta som kan ske för då minskar dina pengar i värde, i förhållande till resten av världen som växer.


Källa: Coeli

Hur bör du agera?

Det första viktiga steget är det vi alltid pratar om; vikten av att ha en väldiversifierad portfölj. Det skapar en portfölj som rör sig mindre än börsen men som fortsatt kan skapa en jämförbar avkastning över tid. Istället för att bara äga aktier kan en väldiversifierad portfölj till exempel innehålla bland annat direktinvesteringar i fastigheter och private equity tillsammans med aktier. Alla tillgångsslag har en hög förväntad avkastning (och hög risk) över tid men de rör sig olika – det är precis det som sker nu.

Samtalet om diversifiering blir lätt teoretiskt, speciellt när  det sker i en uppåtgående marknad som vi sett de senaste 10 åren. Det är dock i tider som dessa som beviset kommer och det blir tydligt att det faktiskt fungerar. De kunder som följt vår rekommendation att allokera tillgångarna enligt ovan portfölj med direktägande i fastigheter, private equity, marknadsneutrala strategier, obligationer och noterade aktier har haft en väsentligt lägre nedgång i den senaste tidens börsras. Börserna har (i skrivande stund) rasat närmare 35 procent från topp till botten samtidigt som en snittportfölj enligt vår modell har tappat mellan 8-12 procent. Detta trots att uppsidan över tid i många fall är jämförbar med börsens. Med flera tillgångsslag i portföljen skapas en jämnare hög avkastning, vilket innebär ett enormt värde när vi i nästa steg börjar räkna på den smått fantastiska ränta-på-ränta-effekten.

Nästa viktiga steg är att se till att inte gå i samma fälla som resten av marknaden. När alla andra säljer och är livrädda för att det kommer bli en tuff framtid är det läge att fundera på hur långsiktig du är. Är du långsiktig är det i dessa tider du ska börja köpa aktier, dock stegvis och inte allt på en gång. Det dags att börja använda pengarna man sparat i lågriskinvesteringar (räntefonder eller vissa hedgefonder) till att börja köpa aktiefonder. För varje 100 000 kr vi köper aktier får vi idag cirka 30 procent fler aktier för samma peng som för två veckor sedan. I en butik hade vi kallat detta för REA.


Källa: Coeli (S&P 500)

Det viktiga du ska ta med dig är att inte falla för att alla andra är rädda utan fundera på vad det egentligen är som händer och var du tror vi är om några år. Om du är långsiktig i dina investeringar, som de flesta av oss är, måste du också se marknaden långsiktigt. Bilden ovan är väldigt talande. För 80 år sedan var det världskrig. Börsen har dock gått upp, rejält, sedan dess. Det är just dessa ögonblick vi pratar om i efterhand som köplägen. Gör det rationella, ta ett kliv tillbaka och fundera över vilka beslut som faktiskt är rätt på lång sikt. Många bolag har överlevt världskrig, bubblor och finanskriser. Om vi får en möjlighet att köpa dessa bolag för en stor rabatt jämfört med historien bör vi försöka agera lika logiskt som när vi köper kvalitetsprodukter till REA-pris.


Källa: Coeli

Vårt råd till dig som är långsiktig och eftersträvar en högre avkastning är därför att dra nytta av vad flocken gör just nu. Istället för att sälja i panik bör du lugnt börja köpa in dig i aktiemarknaden. Antingen för pengar du inte investerat tidigare eller för pengar du avvarat i ränteförvaltning. Var dock försiktig. Köp inte för alla pengar på en gång utan sprid ut dina investeringstillfällen under en längre tid och köp för lite i taget. Fortsätter marknaden gå ner kommer du kunna köpa billigare och billigare och om marknaden istället vänder upp tar du del av uppgången från låga nivåer. För dig som redan är fullinvesterad vet du innerst inne att uttrycket som många tycker är uttjatat ”sitt still i båten” faktiskt oftast är det bästa du kan göra. Kom ihåg grafen som visar börsutvecklingen från 1920-talet.


Innan du gör något – ring din rådgivare. Det är precis detta vi är till för. Tänk på all den kunskap du byggt upp med oss när vi pratat och utbildat i hur du som investerare ska agera – det är nu den kunskapen är som viktigast!

Författare

Erik Bäckström
vVD Coeli Wealth Management

Prenumerera på Aktuellt från Coelis förvaltare

Erik Lundkvist

Kapitalförvaltare Strategifonder samt Coeli Balanserad

 • Har arbetat på Coeli sedan 2004
 • Mer än 15 år i branschen
 • Magisterexamen i nationalekonomi från Örebros universitet samt auktoriserad finansanalytiker, CEFA, från Handelshögskolan i Stockholm

Erik är Chief Investment Officer på Coeli och har det övergripande ansvaret för bolagets kapitalförvaltning och tillgångsallokering. Erik är även ansvarig för kapitalförvaltningen av Coelis strategiska portföljer samt för utvärderingen av nya kapitalförvaltarteam. Erik har över tio års erfarenhet av kapitalförvaltning och analys.

Mikael Petersson

Kapitalförvaltare Coeli Absolute European Equity & Coeli Europeiska Möjligheter

 • Arbetat på Coeli sedan 2018
 • Mer än 25 års erfarenhet av finansbranschen
 • BSc från Lunds Universitet

Mikael Petersson är ansvarig förvaltare för Coeli Absolute European Equity och Coeli Europeiska Möjligheter och har många års erfarenhet av fondförvaltning. Mikael har arbetat för några av de mest framgångsrika hedgefondsfirmorna i Europa såsom Lansdowne Partners och Kairos Investment Management i London. Han har även framgångsrikt varit med och startat och bedrivit egen verksamhet i Zug där Coeli var en tidig investerare.

Coelis kapitalförvaltare Hans-Henrik Skov

Hans-Henrik Skov

Kapitalförvaltare Coeli Frontier Markets

 • Har arbetat på Coeli sedan 2014
 • Mer än 12 år i branschen
 • Master of Science i finansiering från Copenhagen Business School. Har även studerat vid Lubin School of Business och California State University.

Hans-Henrik Skov är tillsammans med James Bannan ansvarig kapitalförvaltare för Coeli Frontier Markets och har förvaltat aktier i gränsmarknader sedan maj 2007. Han arbetade för Bankinvest Asset Management från maj 2007 till februari 2014, där han delade förvaltningsansvaret för Bankinvests Frontier Markets fonder. Hans-Henrik arbetade dessförinnan för Barclays Capital och JP Morgan i London. Fonden Coeli Frontier Markets vann 2018 det prestigefulla Thomson Reuters Lipper Fund Award för bästa fond i sin kategori.

Coelis kapitalförvaltare James Bannan

James Bannan

Kapitalförvaltare Coeli Frontier Markets

 • Arbetat på Coeli sedan 2014
 • Mer än 12 års erfarenhet av branschen
 • Auktoriserad revisor från Institute of Chartered Accountants, Australien

James Bannan är tillsammans med Hans-Henrik Skov ansvarig kapitalförvaltare för Coeli Frontier Markets och har investerat i gränsmarknadsländer i över 10 år. James har bland annat delat förvaltningsansvar för Bankinvest Frontier Marketsfonder tillsammans med Hans-Henrik sedan maj 2011. Dessförinnan bodde James i Ho Chi Minh City, Vietnam i 5 år och arbetade med Bankinvest Private Equity New Markets fonder. Fonderna med vintage 2006-2010 var av Prequin rankade som de som skapat högst avkastning i Asien med över 50 procent i värdestegring. Före sin tid i Vietnam, arbetade James med M&A på KPMG i Sydney och Köpenhamn, där han genomförde flera transaktioner i gränsmarknadsländer. Fonden Coeli Frontier Markets vann 2018 det prestigefulla Thomson Reuters Lipper Fund Award för bästa fond i sin kategori.

Coeli Andreas Brock

Andreas Brock, CFA

Kapitalförvaltare Coeli Global Selektiv

 • Arbetat på Coeli sedan 2014
 • Mer än 10 år i branschen
 • MBA från London Business School, kandidatexamen från Lunds Universitet och är CFA Charterholder

Andreas Brock är ansvarig förvaltare för Coeli Global Selektiv och har lång erfarenhet av både aktieanalys och förvaltning. Innan Andreas kom till Coeli ansvarade han för nordisk verkstadsanalys på Nordea. Dessförinnan arbetade han som kapitalförvaltare på Capital Group i London. Före sin tid i London, arbetade Andreas med företagsförvärv för ABB i Kina. Andreas var medlem i styrelsen för CFA Sweden 2015-2017.

Coeli Henrik Milton

Henrik Milton

Kapitalförvaltare Coeli Global Selektiv

 • Har arbetat på Coeli sedan 2016
 • Mer än 17 års erfarenhet av branschen
 • Masterexamen i Finans från Lunds Universitet

Henrik Milton är tillsammans med Andreas Brock ansvarig förvaltare för Coeli Global Selektiv. Henrik har lång erfarenhet av aktieanalys och portföljförvaltning. Han har tidigare bland annat arbetat som fondförvaltare på Capinordic Asset Management där han ansvarade för fonderna Global Opportunities och BRICA fram till och med år 2010.

Gustav Fransson

Kapitalförvaltare Coeli Likviditetsstrategi & Coeli Nordisk Företagsobligationsfond

 • Har arbetat på Coeli sedan 2009
 • Mer än 10 år i branschen
 • Civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm.

Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.

porträttbild man

Alexander Wahlman

Senior Analytiker Coeli Likviditetsstrategi & Coeli Nordisk Företagsobligationsfond

 • Arbetat på Coeli sedan 2018
 • Arbetat i finansbranschen sedan 2014
 • MSc från Rotterdam School of Management och kandidatexamen från Mercyhurst University

Alexander Wahlman är Senior Analytiker på fonderna Coeli Likviditetstrategi och Coeli Nordisk Företagsobligationsfond. Innan Alexander kom till Coeli arbetade han för Danske Bank med företagsfinansiering och bolagsanalys.

Coeli Arne Lundberg

Arne Lundberg

Kapitalförvaltare Strategifonder samt Coeli Balanserad

 • Arbetat på Coeli sedan 2019
 • Mer än 30 års erfarenhet av branschen
 • Utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm och är civilekonom, DHS, med inriktning mot finansiell ekonomi.

Arne Lundberg är kapitalförvaltare för Coeli Balanserad och Coelis strategifonder. Arne har 30 års erfarenhet av kapitalförvaltning med individuellt placeringsansvar inom aktie- och hedgefondsförvaltning. Han kommer senast från Söderberg & Partners och innan dess från Consortum Kapitalförvaltning. Där var Arne ansvarig för en svensk aktiestrategi, kallad Svenska Bolag. Arne var under många år chef för SEB Investment Management i London och har dessutom arbetat på två hedgefonder, ZAN Partners i London och 3C Asset Management i Stockholm.

Joel Etzler

Kapitalförvaltare Coeli Energy Transition

 • Arbetat på Coeli sedan 2019
 • Mer än 13 års erfarenhet av finansbranschen
 • MSc från Kungliga Tekniska Högskolan

Joel Etzler är Förvaltare och grundare av fonden Coeli Energy Transition och har mer än 13 år i branschen med investeringserfarenhet från både publika och privata investeringar. Joel började arbeta tillsammans med Kalvoy på Horizon Asset i London i 2012 och spenderade dessförinnan fem år inom Private Equity på Morgan Stanley i London. Joel började sin investeringskarriär inom teknologisektorn på Swedbank Robur i Stockholm, 2006.

Vidar Kalvoy

Kapitalförvaltare Coeli Energy Transition

 • Arbetat på Coeli sedan 2019
 • Mer än 20 års erfarenhet av finansbranschen
 • MBA från IESE i Barcelona, MSc från Norska Handelshögskolan

Vidar Kalvoy är ansvarig Förvaltare och grundare av fonden Coeli Energy Transition. Vidar har över 20 års erfarenhet från aktieförvaltning och aktieanalys. Under nio år var han ansvarig för energiinvesteringarna på Horizon Asset i London, en marknadsneutral hedgefond. Vidar har även förvaltat energiaktier på en annan Londonbaserad hedgefond samt arbetat som aktieanalytiker inom teknologisektorn både i Frankfurt och i Oslo.

Dr. Stefan Åsbrink

Kapitalförvaltare Coeli Multi Asset Fund

 • Arbetat på Coeli sedan 2019
 • Mer än 20 år i branschen
 • Dr i Ekonometri från Handelshögskolan i Stockholm
 • Lic i Nationalekonomi från Uppsala Universitet
 • Civilekonom i Finansiell Ekonomi från Uppsala Universitet

Dr. Stefan Åsbrink, är ansvarig portföljförvaltare och grundare av fonden Coeli Multi Asset.  Stefan har mer än 20 års erfarenhet som senior portföljförvaltare och över 15 års erfarenhet som kapitalförvaltningschef/CIO. Tidigare har han arbetat på bland annat SEB, Skandia och DNB. Stefan har förvaltat ett brett spektrum av fonder såsom StatArb, Systematic Equity Long/Short, Systematic Global Macro samt olika typer av options/derivatfonder. Stefan har en doktorsexamen från Handelshögskolan i Stockholm och har forskat inom områdena dynamisk makroanalys, options/derivatvärdering, portföljkonstruktion och riskkontroll. Ett antal av Stefans vetenskapliga artiklar har publicerats i akademiska tidskrifter.